pátek 20. ledna 2012

Slovensko je konečně naše

Tvrdí-li někdo, že Československo vzniklo ze zemí Koruny České, Slovenska a Podkarpatské Rusi dne 28. října 1918, nemá pravdu. Zrovna tak nemá pravdu ten, kdo tvrdí, že naše armáda nikdy nebojovala.
Na dnešek připadá výročí připojení Slovenska k ČSR. Teprve až 20. ledna 1919 jsme si totiž mohli říct, že Slovensko je naše. A nebyla to jednoduchá cesta, museli jsme o něj válčit.

Co předcházelo? Dne 28. října 1918 pětice představitelů Národního výboru československého v čele s Aloisem Rašínem a Vavro Šrobárem slavnostně vyhlásila vznik nového státu. Ale co nová republika ovládala? V pohraničních oblastech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku existovaly útvary Německé Čechy a Sudety, které se chtěly připojit k Rakousku, Slovensko ovládali Maďaři a Podkarpatská Rus byla ještě v jednání.
Nový stát však měl armádu, československé legie, a podporu vítěze 1. světové války Dohody. 29. listopadu tak mohl být obsazen Most, jako první z území Německých Čech. Jako poslední pak byly 27. prosince obsazeny Litoměřice. Z dnešního území ČR tedy ke konci roku 1918 chybí už jen Hlučínsko (stále patřící Německu, do 1920) a Těšínsko (obsazené Polskem).

Horší to bylo se Slovenskem. 2. listopadu 1918 vstoupily první české jednotky do oblasti Záhorácka. 6. listopadu byly obsazeny Malacky. Maďarská vláda si to však nenechala líbit. Začala tak první maďarsko-československá válka. V těchto bojích se pak československým praporům podařilo ještě do konce listopadu obsadit Trnavu a Trenčín.
V prosinci pak česká vojska začala postupovat na východ Slovenska, známou cestou pod Tatrami. 15. prosince obsadila Poprad a do 29. prosince pak i Prešov a Košice. Na konci roku 1918 tedy ČSR ovládala západní, severní a východní Slovensko. Maďarsko na nátlak Dohody oficiálně přestalo klást odpor.
Na Nový rok pak československé legie pod vedením italského generála Piccione konečně obsadily Bratislavu. Do 20. ledna 1919 pak i zbylé části jižního Slovenska. Slovensko bylo naše.

Ne však nadlouho. 21. března provedli komunisté v Maďarsku převrat a vznikla tak Maďarská sovětská republika (u nás známá spíše jako Maďarská republika rad). A jak už to u komoušů bývá, začali ohrožovat sousedy. První došla trpělivost Rumunsku a 16. dubna 1919 vyhlásilo maďarským Sovětům válku. 27. dubna se k Rumunsku přidal jeho spojenec, Československá republika.
Začala tak druhá československo-maďarská válka. A ze začátku pro nás byla neúspěšná. 20. května pronikla maďarská Rudá armáda na Slovensko a obsadila celý jeho jihovýchod. Dne 16. června dokonce vznikla na tomto obsazeném území Slovenská sovětská republika (u nás překládána spíše jako Slovenská republika rad). Naštěstí se podařilo naší armádě zakročit a do 7. července obsadit území zpět. 31. července pak Rumuni obsadili Budapešť a maďarská hrozba přestala existovat.

Ve válce o Slovensko přišlo o život 2800 našich vojáků...

Žádné komentáře: