pátek 21. listopadu 2008

Jižní Osetie a další

Dnes bych se chtěl vyjádřit k problému separatistických republik na území bývalého Sovětského svazu.
Už dávno před letošním rusko-gruzínským konfliktem jsem si položil jednu otázku: Proč měly bývalé sovětské socialistické republiky (15 svazových republik) nárok na nezávislost a bývalé autonomní sovětské socialistické republiky (ASSR) a autonomní okruhy (AO) ne? Čím se liší tyto územní celky?
Odpovědi jsem hledal zhruba tyto:
1. Nějaký historický důvod
Myslel jsem si, že je to třeba nějakým státním povědomím obyvatel daného území. Ale státy jako Tádžikistán a Kirgizstán nikdy v historii neexistovaly. Naopak třeba Tatarstán nebo Tuvin (dnes Tuva) ano. A ty jsou přitom stále součástí Ruska.
2. Dané území mají velký nebo dokonce nadpoloviční podíl obyvatel jiné národnosti
To taky nemůže být důvod. Už jen proto, že to by na světě některé státy také nemohly existovat. Ale hlavně to neplatí ani na území bývalého SSSR. Například v Čečensku bylo procento Čečenců vyšší než počet Kazachů v Kazachstánu. Totéž platí třeba o Karabachu a Tuvinu.
3. Rozdělení podle statutu v SSSR
Ano, to bude ten důvod. ASSR a AO neměly nárok na nezávislost proto, protože světové společenství uznalo nároky jen svazových republik. Ale to je silně nespravedlivé k bývalým ASSR a AO. Ony nemají nárok na nezávislost, protože nějaký Stalinův poskok rozhodl, že budou jen ASSR nebo AO. Hrůza.
Můj názor je, že pokud se SSSR rozpadl, měly být nezávislé i ASSR a AO, které o to projevily zájem. Jedná se především o Abcházii, Osetii, Karabach, Dagestán, Tuvin, Tatarstán a Čečensko.

Svazovou republikou také bývala Karélie jako Karelskofinská SSR. V roce 1900 tvořili Karelové a Finové většinu obyvatelstva, procento Rusů bylo do 10%. Dnes je situace přesně opačná. Ze 700.000 obyvatel je Karelů a Finů přibližně 10 %. V roce 1944 po prohrané válce, odešlo 400.000 obyvatel do Finska a bylo nahrazeno osídlenci z Ruska. Zbytek je důsledkem vyšší ruské porodnosti. Podobné je to i v jiných regionech.
Velké stěhování Rusů zažila i střední Asie a Pobaltí.

Naštěstí je anexe Pobaltí už minulostí. Naštěstí je i SSSR minulostí...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Kde je ta Tuva nebo Tuvin? Mám pocit, že jsem o tom nikdy neslyšel.

Anonymní řekl(a)...

Tannu-Tuva se nachází u hranice s Mongolskem