pondělí 23. ledna 2012

Sedmidenní válka

Na dnes připadá výročí, které není zrovna milé. Před 93 lety začala československo-polská válka o Těšínsko. Jednalo se o nelítostný bratrovražebný konflikt dvou příbuzných národů.

Co bylo příčinou konfliktu? Po rozpadu Rakousko-Uherska se země Koruny České měly stát součástí Československa. Mezi tyto země patřilo i Slezsko. Slezské území bylo v Rakousku rozdělené do dvou částí, které spolu nesousedily - opavské Slezsko (Jeseník, Bruntál, Krnov, Opava) a těšínské Slezsko (Bohumín, Orlová, Karviná-Fryštát, Těšín, Třinec, Jablunkov, Morávka, Frýdek, Skoczów, Strumień, Ustroń, Bielsko-Biała). Zatímco opavské Slezsko bylo na konci roku 1918 připojeno k Československu, většinu těšínského Slezska obsadilo Polsko (kromě Frýdku a Morávky). Zdůvodňovalo to tím, že oblasti bývalého Rakouska obydlené obyvateli převážně polské národnosti mají být součástí Polska.
Pro Československo to ale nebylo přijatelné, byť už jen pro to, že hospodářsky veledůležitá Košicko-Bohumínská dráha, jediné železniční spojení s východním Slovenskem, by muselo procházet přes území cizího státu. Rozbuškou pro válku se pak stalo plánované vyhlášení voleb do polského Sejmu v lednu 1919, které Poláci začali organizovat i na území Těšínska. Následovalo ultimátum. 23. ledna 1919 v 11:00 dali Češi polské armádě dvě hodiny na její stáhnutí z celého těšínského Slezska. Ve 13:00 pak začal postup českých vojsk z Ostravy směrem na Bohumín a Karvinou. Od východu pak útočily československé legie z Itálie.

Ještě 23. ledna byl obsazen Bohumín, Orlová a Karviná. Dne 27. ledna Těšín a zbytek dnešního českého území a začal postup směrem ke Skočovu (polsky Skoczów). 30. ledna však byl na nátlak států Dohody konflikt ukončen. 28. července 1920 pak bylo rozhodnuto o rozdělení Těšínska, které platí dodnes.

Obě válčící strany se obviňovaly z krutostí. Násilné chování českých jednotek dnes už ani není popíráno. Musíme si uvědomit, že převážně polské obyvatelstvo naše vojáky nevítalo. Konflikt podle statistik stál životy 50 našich vojáků a asi 100 polských. Bezprostředně po rozdělení opustilo pak českou část Těšínska 14 tisíc obyvatel polské národnosti.

Boje o Těšínsko dnes připomínají pomníky v Orlové (českým padlým) a ve Stonavě (polským padlým). Jednalo se o velmi smutný konflikt, protože Polsko v té době potřebovalo síly na probíhající válku se Sovětským svazem. V ní se do jara 1920 Polsku dařilo a dobylo Minsk (8. srpna 1919) a dokonci i Kyjev (7. května 1920). V létě 1920 se však situace zcela obrátila a 13. srpna 1920 stáli Rusové před Varšavou. Zde se však stal "zázrak na Visle" a Poláci dosáhli důležitého vítězství pro celou Evropu. Zastavili bolševickou expanzi...

Žádné komentáře: